Важно – ако къщата ни е захранена с трифазен ток и искаме да сложим соларна инсталация!

ноември 23, 2022 By adminxRDj Off

Често срещана ситуация в България-къщата има трифазна партида с ток и от разпределителното табло фазите са разделени по различни начини, за да захрани монофазните консуматори. Искаме да инсталираме соларна система, която да е само за вътрешно потребление и да не е присъединена за продажба на ток в мрежата. Тук трябва да внимаваме какъв е точният вид на инвертора, който ще ни бъде монтиран, защото за съжаление има много „колеги“, които не информират клиентите си за някои особености при тази ситуация.

Това разпределение на трите фази за захранване на монофазни консуматори води до следната ситуация- в един момент на едната фаза има натоварване 300 вата (няколко крушки на етажа), на другата натоварването е 1 киловат (пусната кафемашина и тостер примерно), а на третата фаза е включен бойлер и консумацията е над 3 киловата. За да не се получава експорт на енергия към мрежата, задължително условие е използването на хибриден трифазен инвертор, който поддържа небалансирано натоварване на фазите.

Какво се случва ако инверторът не е от този тип? Стандартните мрежови трифазни инвертори пускат равномерно количество енергия по всяка фаза. Но за да не се допуска експорт към мрежата (който ще бъде отчетен като консумация, независимо, че е отдаден, а не изтеглен от мрежата), се монтират така наречените смартметри. Тяхната задача е да подават постоянно информация към инвертора какво е количеството енергия, от което се нуждае къщата, за да съобрази той колко точно да произведе, за да не допуска връщане в мрежата. Но смартметъра засича различно натоварване по всяка фаза и подава данни към инвертора, които го объркват-едната фаза е 300 вата, другата- 1 киловат, третата- 3 киловата. За да не допусне експорт към мрежата, той приема най-ниският консуматор за коректен и пуска само 300 вата от соларните панели, а останалите 4 киловата-от външната мрежа. Независимо колко силно слънце грее и колко произвежда-той ще подаде само 300 вата. Това е абсолютна загуба за клиента, при условие, че може да покрие цялата си консумация от слънцето.

Начините за решаване на този казус са няколко:

  • Да се разпределят фазите абсолютно равномерно като консуматори- никога и никъде не са успели да го постигнат
  • Да се изгради нова монофазна инсталация за целият обект-прекалено големи разходи и абсолютно нерентабилно
  • Да се монтират три монофазни инвертора с три смартметъра за всяка фаза по един-прекалено високи разходи в сравнение със следващото решение
  • Да се монтира хибриден трифазен инвертор, който поддържа небалансирано разпределение на енергията по фазите

За да не се окаже в един момент, че имате соларна инсталация, но продължавате да черпите енергия от мрежата, която можете да си спестите-внимавайте много какво ви предлагат инсталаторите и не се подвеждайте по ниската цена на мрежовите трифазни инвертори. По-ниската цена в момента ще ви доведе до по-големи разходи в последствие, които могат да бъдат спестени от вашата соларна инсталация.